Župa Presvetog Srca Isusova

E-mail Ispis PDF

Hodočašće Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, u subotu 25. kolovoza 2012.


DSCN1031Naš je župnik i ovu godinu organizirao hodočašće u Udbinu, što je postalo tradicijskim hodočašćem. Nažalost, mali broj župnika naše biskupije je pratio njegov primjer.

Pun autobus hodočasnika je krenuo oko 7 sati, a pretežni dio puta do Udbine proveli smo u jutarnjoj molitvi i pripremi za križni put i Sv. misu.

Odmah po dolasku uključili smo se u križni put, koji kreće od mjesta crkve sv. Marka groba a završava kod same Crkve hrvatskih mučenika. To je bila prilika za intenzivniju pripremu za misno slavlje, kao i za osobne prošnje Bogu.

Nakon križnog puta hodočasnici su do početka misnog slavlja imali dovoljno vremena za ispovjed, molitvu i osobnu pripremu za Sv. misu.


Misno je slavlje počelo u 11 sati, a predvodio ga je mons. Egidije Živković, gradišćanski biskup, Hrvat iz Železnog (Eisenstadta). Propovijed u cjelosti možete pročitati na sljedećem LINKU, a više o gradišćanskim hrvatima OVDJE.

DSCN1032Mile Bogović, biskup gospićko-senjski je kratko objasnio poveznicu Krbave, odnosno Udbine i  prisustva gradišćanskog biskupa. Iseljenje gradišćanskih Hrvata s ovih prostora je usljedio nakon krbavske bitke, a biskup koji je izbjegao s pučanstvom je ponio sa sobom poznati križ krbavskih biskupa, koji je bio simbol drevne biskupije Udbina (Cordobiae !). Pojasnio je također, da je razlog pomicanja slavlja s rujna na zadnju subotu u kolovozu taj da se bude čim bliže europskom danu obilježavanja žrtava totalitarnih režima (23. kolovoza).

Sam početak mise biskup Egidije je započeo na svojem materinjem, gradišćanskom hrvatskom jeziku, što je imalo poseban dojam na prisutne vjernike. Na sve hodočasnike je veliki dojam ostavila biskupova propovijed. Toliko se isticala aktualnošću da su neki pitali je li propovijed biskupu pripremio netko iz Hrvatske. Ocjene naše povijesne zbilje i sadašnjeg trenutka su bile vrlo precizne i točne, a da su rečene od strane nekog domaćeg biskupa zacijelo bi izazvale političke reakcije i medijski linč a što ni sada nije iskljičeno.

crkva hrvatskih mucenika udbinaPrije ručka u restoranu smo se pomolili, što je privuklo pozornost talijanskih "hodočasnika" prema Međugorju, a koji to nisu učinili ! Čestitali su nam i jako se interesirali o nama i o našem današnjem hodočašću i čudom se čudili kako to mi ne idemo kamo i oni idu...


Što nakon ove suhoparne kronolgije još reći o hodočašću?


Već smo u atobusu bili pozvani (mnogo zvanih a malo odabranih!) da svejdočimo što nam je ovo hodočašće donijelo.
imagesNadam se da će donijeti ono što je župnik preporučio – svi oni hodočasnici koji do sada nisu bili redoviti na misnim nedjeljnjim slavljima da uzmu sebi u zadaću da postanu redoviti. Osobno, svaki dan se sjetim onih koji su podnijeli žrtvu za stvaranje i razvoj hrvatskog naroda, hrvatske države i hrvatske domovine. Nekih od zaslužnika se sjetim i poimenično.

Ovo mi je bila prilika da se na mjestu kojeg je Crkva u Hrvata, zajedno s hrvatskim narodom, izabrala kao mjesto hrvatskog martirologija poklonim tim žrtvama, pomolim se za njih i preporučim nas u njihove molitve. Mučenici, oni za vjeru i narod, su posebni božji miljenici.

Fotografije sa hodočašća možete vidjeti u galeriji (kliknite)

Ocjena hodočašća – izvrstan.

Miro Plavčić

 

galerija

NAJAVE:

Vjeronaučni raspored:

3., 4., 5. i 6. razred: subotom u 09:00

1., 2., 7. i 8. razred: subotom u 10:00


Imate li problem ovisnosti u obitelji? INFOCENTAR vas radosno očekuje svake srijede od 18-20h u župnoj dvorani!


Priprava odraslih za krštenje i druge sakramente je četvrtkom u 19:00


12.03 - 16.03. je predbračni tečaj u 19:00. Nije se potrebno prijaviti, već samo doći


17.03. Hodočastimo Sv. Josipu u Nacionalno svetište u Karlovac. Nužno se prijaviti

Cjelodnevni križni put za mlade do Lišana. Nužno se prijaviti

19.03. Sv. Josip, zaštitnik Crkve i naše domovine i Dan očeva. Sv. misa je u 18 sati

23.03. Križni put Gradskog dekanata na Šubićevcu u 16:00

25.03. Cvijetnica, nedjelja Muke Gospodinove. U našoj župi je sv. misa samo u 9 sati zato što želimo u što većem broju sudjelovati na sv. misi u katedrali u 11 sati

26.03.  Uskrsna sv. ispovijed je u 18 sati. Više od 10 svećenika će biti vjernicima na raspolaganje. Od 17 sati će članovi Župnog Caritasa zaprimati uskrsne pogače i voće za najsiromašnije naše župe

29.03. Veliki četvrtak, dan Euharistije, dan svećenika ! Sv. misa Posvete ulja je ujutro u katedrali u 9 sati.
Sv. misa Večere Gospodnje je u našoj župi u 18 sati. SLIJEDI CIJELONOĆNO I CIJELODNEVNO KLANJANJE !

30.03. Veliki Petak ! Strogi post i nemrs ! U crkvi je cijelo dnevno klanjanje. Obred Velikog petka je u 18 sati.
Milostinja toga dana ide za Svetu zemlju.

31.03. Velika subota ! Misa Bdijenja je u 19 sati. Pod tom sv. misom je i blagoslov Uskrsnih jela

01.04. Uskrs ! Sv. mise su kao i svake nedjelje, pod obje Sv. mise će biti blagoslov uskrsnih jela.

02.04. Sv. misa je na Slapovima Krke u 11 sati

08.04. Nedjelja Božanskog milosrđa

09.04. Navještenje Gospodinovo. Sv. Misa je u 19 sati

POVEZNICE

bitno

You are here: